sobota, 30 sierpnia 2014

wtorek, 26 sierpnia 2014

Udane grzybobranie

Dziś po grzybobraniu trochę przepisów na pyszne potrawy
z podgrzybkami w roli głównej.
To grzyby idealne do sosów i marynaty.


Grzybki marynowane:

Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą,
włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Dodać łyżkę soli i obraną cebulę.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Grzyby odcedzić i ułożyć w słoikach.
Przygotować zalewę:
1 szklankę octu
1 szklankę wody
1 łyżkę soli
2 łyżki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych.
Zalewę zagotować i gorącą zalać grzyby.
Zakręcić i postawić słoiki na zakrętce (do góry nogami).


Sos grzybowy:

Zagotować 1,5 szklanki wody i rozpuścić kostkę rosołową warzywną.
Odstawić.
Grzyby oczyścić, pokroić i usmażyć na maśle. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor.
Dodać do usmażonej cebuli 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę.
Podlać rosołkiem i cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
Dodać śmietankę kremówkę i zagotować.
Dodać do sosu grzyby i doprawić solą i pieprzem.


Sos idealny do babki ziemniaczanej:



Babka ziemniaczana:

2 kg ziemniaków
kilka łyżek mąki pszennej
2 łyżki kaszy mannej
30 dag boczku wędzonego - pokroić w kosteczkę i usmażyć
3 cebule - pokroić w kosteczkę i usmażyć
2 jajka
sól
pieprz
majeranek

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce (jak placki ziemniaczane).
Odcedzić wodę.
Dodać przesmażony boczek i cebulkę, mąkę, kaszę manną, jajka,
przyprawy i wymieszać.
Konsystencja masy ziemniaczanej musi być bardziej gęsta
od placków ziemniaczanych.
Przełożyć do wysmarowanej olejem formy
i piec w temp. 180-200 stopni ok. 1,5 godziny.
Przed podaniem podsmażyć z każdej strony.

Smacznego !!!


czwartek, 21 sierpnia 2014

Wyniki Candy

Witam.
Dziś podaję wyniki Candy.


Wylosowany został 8 numerek (ósmy kolejny komentarz pod postem).
Zwyciężczynią została Marzena z bloga http://zapachlawendy75.blogspot.com/.
Gratuluję i proszę o kontakt mailowy ze szczegółami do wysyłki.

Wszystkim dziękuję pięknie za udział w zabawie
i serdecznie pozdrawiam !!!

niedziela, 17 sierpnia 2014

Przypomnienie o Candy i kolejne kwadraciki

Przypominam, że termin zapisów na moją urodzinową "rozdawajkę"
dobiega końca. 
20 sierpnia ostatni dzień zapisów.
Zapraszam serdecznie.


Chcesz wziąć udział - kliknij na link:


Babcine kwadraty dziergają się powoli, ale przybywa ich z każdym dniem:




I jeszcze moje nowe nabytki:




Pozdrawiam serdecznie !!!

wtorek, 12 sierpnia 2014

Serweta szydełkowa gotowa

Nie powiem - zeszło mi się trochę z tą serwetą,
ale nie był to dla mnie najprostszy wzór.
Skończona, ukrochmalona i wyprasowana wygląda akurat.
Wykorzystałam 4 x nici Maxi 9105, serweta ma wymiary 108x108 cm.
Zapraszam do galerii:







Schemacik, jeśli ktoś jest zainteresowany (przepraszam za moje zapiski):


I jeszcze chcę się pochwalić wygraną w Domowych Klimatach.
Nagrodą są farbki i woski do stylizacji mebli. 
Jeszcze raz serdecznie dziękuję!


Pozdrawiam!!!

niedziela, 10 sierpnia 2014

Pyszna zapiekanka

Wróciliśmy z wakacji wypoczęci i szczęśliwi.
W wakacyjnym jeszcze klimacie na obiad
zapiekanka ziemniaczana ze schabem i groszkiem.
Palce lizać!
Proszę się częstować przepisem:


1 kg ziemniaków
10 małych kotletów schabowych
3-4 łyżki oleju
sól
pieprz
40 dag pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki
1,5 szklanki rosołu
25 dag kremówki
puszka groszku konserwowego lub groszek mrożony
starty ser żółty.

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 min.
Odcedzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie kotlety i podsmażyć
2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz.
Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki i smażyć 4-5 minut
na tłuszczu ze smażenia mięsa. Przełożyć na talerz.
Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Rozgrzać masło,
zeszklić na nim cebulę i czosnek. Podlać rosołem i śmietanką, krótko zagotować mieszając. Sos przyprawić solą i pieprzem, dodać przesmażone pieczarki.
Mięso, ziemniaki i groszek przełożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej.
Polać sosem i równomiernie posypać tartym żółtym serem.
Zapiekać 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!

A po obiadku kawka


Pozdrawiam!!!

piątek, 8 sierpnia 2014

Pozdrowienia z Ziemi Sudeckiej

Pozdrawiam serdecznie z wakacji na Ziemi Sudeckiej, 
piękne widoki, sielskie klimaty - gorąco polecam!













Przypominam również o moim Candy, serdecznie zapraszam do zabawy!


Do wygrania: